Urfolk er økosystemfolk

Shares
0

Related stories

Tekst Julie Forchhammer, Regnskogfondet, www.rainforest.no

Alt som skjer med økosystemer får store konsekvenser for oss urfolk, sier Vicky Tauli-Corpuz.

Det er søndag i Cancún, Mexico. En uke av klimaforhandlingene er unnagjort, og det er fortsatt en uke igjen. Men få holder hviledagen hellig.

Aller minst CIFOR – Center for International Forestry Research, som for fjerde året på rad arrangerer Forest Day (www.forestday.org).

Et par tusen deltakere er på plass i et 60-talls dekorert konferansesenter for å høre verdens fremste eksperter snakke om skog. Delegater fra 140 land er til stede.

Den mexicanske presidenten Felipé Calderon åpner og klarer samtidig å forsinke dagen veldig. Smått om sent begynner de forskjellige debattene å starte.

Naturforhandlinger vs klimaforhandlinger

For kun litt over en måned siden ble det holdt naturtoppmøtet CBD i Nagoya, Japan. (Convention on Biological Diversity, www.cbd.int). Forhandlingene var vellykkede og resulterte i en tiltaksplan for å stanse utryddelsen av verdens arter innen 2020.

Erklæringen fra Nagoya understreket at de to FN-forhandlingene om natur (CBD) og klimaforhandlingene som pågår i Mexico nå må samkjøres bedre.

Vi kan ikke separere disse to prosessene sier Vicky Tauli-Corpuz. Hun er fra Filippinene og representerer urfolk på vegne av organisasjonen Tebtebba i tillegg til en håndfull andre organisasjoner og nettverk.

I møterommet Cozumel 2 er hun en av deltakerne i en debatt om naturmangfold og klimaforhandlinger. – Vi urfolk er økosystemfolk, alt som skjer med et økosystem får store konsekvenser for oss, sier hun.

2 grader for mye

Og økosystemene er allerede i endring forteller paneldeltaker Tom Lovejoy.

Han er biolog og biodiversitetsrådgiver for blant annet FN og Verdensbanken. – Kloden er nå en ¾ grad varmere enn i preindustriell tid. En 2 graders oppvarming vil være katastrofal: Det betyr en verden uten korallrev og store deler av Amazonas omdannet til savanne. Siste gang verden var 2 grader varmere sto havnivået 46 meter høyere, forteller Lovejoy.

Sent men godt

Det er ikke oppmuntrende å høre slikt. Ecuadors minister for natur- og kulturarv Maria Fernanda Espinosa har likevel pågangsmot: – Biodiversitet kom sent, men har endelig ankommet klimaforhandlingene, mener hun. Espinosa tror at det vellykkede resultatet i Nagoya kan sette fart i klimaforhandlingene.

Etter debatten løper jeg inn i Maria Belén Páez fra organisasjonen Pachamama: – Vi trenger en synergi mellom de to forhandlingene. I mitt hjemland Ecuador har naturen fått egne rettigheter i grunnloven. Det kan jo kanskje være en mulighet for andre land også for å få integrert naturen inn i klimadebatten? sier Páez.

Resten av dagen fortsetter med spennende debatter. Noen er så tekniske at tittelen i seg selv er fullstendig uforståelig. Forhåpentligvis rekker jeg den om ulovlig hogst og korrupsjon?

Mer informasjon om naturtoppmøtet i Nagoya: http://www.regnskog.no/Nyheter/Nyhetsarkiv/Globalt/12460.cms

Copyright policy:
We want you to share Forests News content, which is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0). This means you are free to redistribute our material for non-commercial purposes. All we ask is that you give Forests News appropriate credit and link to the original Forests News content, indicate if changes were made, and distribute your contributions under the same Creative Commons license. You must notify Forests News if you repost, reprint or reuse our materials by contacting forestsnews@cifor-icraf.org.